Fysisk aktivitet
Alla människor mår bra av att röra på sig! All fysisk aktivitet är bra och främjar hälsa. Fysisk aktivitet har en mängd positiva hälsoeffekter för barn och unga i skolåldern, till exempel på kondition, muskelstyrka, blodtryck, blodfetter, bentäthet och BMI. Effekterna kan ses både på kort sikt och upp i vuxen ålder. På längre sikt kan ohälsa som till exempel hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes, sjukdomar i rörelseorganen och vissa cancerformer förebyggas genom fysisk aktivitet i kombination med hälsosamma matvanor. Fysisk aktivitet har troligen positiva effekter även för utvecklingen av kognitiva funktioner och bidrar till livskvalitet och psykisk hälsa.
Definitioner - Vad menar vi med fysisk aktivitet?
Fysisk aktivitet definieras, enligt Folkhälsomyndigheten och Fyss, som all typ av rörelse som ger ökad energiomsättning. Det inbegriper all typ av muskelaktivitet. Att vara fysiskt aktiv kan handla om att promenera eller cykla till skolan, ägna sig åt olika former av idrott, ha aktiviteter på skolan eller leka med kamrater. Hälsofrämjande fysisk aktivitet är all fysisk aktivitet som förbättrar hälsan och den fysiska kapaciteten utan att leda till skada eller utgöra en risk. Skolverket definierar med både fysisk aktivitet och rörelseaktivitet.
Rekommendation - fysisk aktivitet för barn och ungdomar, 5–17 år.
Rekommendationerna från WHO säger att alla barn och ungdomar 5–17 år bör vara fysiskt aktiva minst 60 minuter varje dag. Intensiteten bör vara minst måttlig. Alla barn och ungdomar bör röra på sig varje dag som en del av lek, spel, sport, planerade transporter, rekreation, idrott eller motion.
För att få så stora hälsoeffekter som möjligt av att vara fysiskt aktiv, bör barn och unga:
vara fysiskt aktiva i mer än 60 minuter om dagen.
ägna sig åt pulshöjande aktiviteter minst tre gånger i veckan.
minst tre gånger i veckan ägna sig åt aktiviteter som belastar skelett och muskulatur.
Det är även viktigt att motverka långa perioder av stillasittande, eftersom det i sig är en riskfaktor för ohälsa även bland personer som i övrigt är fysiskt aktiva.
Fritid
För barn och unga är en meningsfull fritid av stor vikt för det allmänna måendet. Att delta i fritidsaktiviteter och/eller föreningsliv kan anses vara hälsofrämjande och bidrar till en god hälsa. Att röra sig främjar mental hälsa och välmående. Yngre barn och som deltar i organiserad idrott tenderar att även delta i organiserad idrott i när de blir äldre ungdomar.
Skärmtid
För barn och ungdomar idag är datorn ett självklart arbetsredskap och verktyg för kommunikation och underhållning. Skärmtid är en stor del av mångas vardag och sociala medier är den vanligaste interaktiviteten bland tonåringar. Barnens skärmtid påverkas av många saker. Den behöver sättas i ett sammanhang där kontexten avgör hur det påverkar barnet.
En bra tumregel är att om tiden eleven spenderar vid skärmen går ut över någonting annat, till exempel sömn, motion eller socialt umgänge, är det för mycket. Det är viktigt att tidigt sätta rutiner för skärmanvändning. Fokusera på vad som är bra för kroppen och som påverkar vår hälsa på ett bra sätt. Hälsosamma levnadsvanor gör att vi blir mindre sjuka och mår bättre. Vi vet också att för mycket stillasittande ökar risken för ohälsa.
Mer information
Skolmiljö
Rektor är ansvarig för att regelbundet undersöka och bedöma verksamhetens risker ur hälsosynpunkt i det förebyggande arbetet. Rektorn har det yttersta ansvaret för arbetsmiljön men alla på skolan är skyldiga att följa arbetsmiljöreglerna och bidra till en god arbetsmiljö.
Ditt ansvar och delaktighet för en trygg och hälsosam arbetsmiljö är att lyfta fram de delar i arbetsmiljön som kan påverka elevens hälsa och lärande på ett negativt sätt.
Närvaro/Frånvaro
Rektor är ansvarig för att snabbt utreda orsaken till att en elev är borta från skolan ofta eller längre tid, oavsett om den är giltig eller ogiltig. Det gäller både i de obligatoriska skolformerna och i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan. Skolan bör avgöra vilken omfattning utredningen ska ha och hur den ska genomföras utifrån det enskilda fallet, det är viktigt med dokumentation och uppföljning.
Fritid
Hur ser din fritid ut? Vad gör du efter skolan/på helgen?
Fritidsaktiviteter?
Vad tycker du om att göra?
Vilka personer tycker du om att träffa?
Fysisk aktivitet
Vad tycker du om att göra på skolidrotten?
Rör du på dig tillsammans med vänner? Med familjen? I någon förening?
Vilken typ av fysisk aktivitet tycker du om? Vad beror detta på?
Skulle du vilja röra mer på dig?
Skulle du vilja prova någon ny aktivitet?
Har du tidigare positiva erfarenheter av fysisk aktivitet? Tidigare gjort något som var roligt eller som du tyckte om att göra.
Har du känt att det är bra för dig att röra på sig? På vilket sätt?
Utövar du någon styrke- eller konditionsträning?
Bedöm din nuvarande kondition. Exempelvis hur långt orkar du springa?
Vilken fysisk aktivitetsnivå har du just nu? Vad gör du under en dag eller en vecka?
Vet du hur många steg du går på en dag?
Skärmtid
Berätta om hur du använder skärm (mobil/dator/tv)?
Vad brukar du göra när du använder skärm?
Hur mycket av din tid är du stillasittande? (Vid behov kan personen få beskriva en vanlig dag?)
Vad tror du händer i kroppen om vi bara sitter stilla och inte rör på oss?
Vad tycker du är det bästa/sämsta med att använda skärm, t.ex. mobil eller dator?
Vilka tips har du på vad man kan göra för att inte fastna och sitta stilla för länge vid skärmen?
Vad kan du göra för rörelser när du tar paus från skärmen?
Vad skulle du göra under en helt skärmfri dag?
Om alternativ “Vill inte svara” valts:
Jag ser att du kryssat i ”Vill inte svara” på frågan. Om du önskar ändra ditt svar så lyssnar jag gärna.
Alt. Vill du att jag berättar lite mer om frågan?
Skriv ut
I samråd med eleven/vårdnadshavaren bedöms behovet av uppföljning och återbesök. Förklara hur du som skolsköterska ser på det som eleven berättat/svarat med hänsyn till elevens ålder och mognad. Samtalet tas med vårdnadshavare när det gäller yngre barn.
Individens beredskap att förändra sitt fysiska aktivitetsbeteende påverkar såväl målsättning som motivation; det personcentrerade samtalet ger värdefull information inför en individanpassad rådgivning. Såväl individens ålder, nuvarande fysiska aktivitetsnivå, konditionsnivå, aktivitetsmiljö samt egen målsättning och erfarenhet av fysisk aktivitet utgör viktig bakgrundsinformation.
Bedöm om samverkan med idrottslärare, fritidspersonal eller annan personal kan vara befogat för främjande av elevens fysiska aktivitet.
Samverkan med extern part kan vara aktuell, exempelvis fysioterapeut och FaR-mottagning.
Bedöm om svar från klassen/gruppen pekar på att frågan berör många elever. Koppla in rektorn och elevhälsoteamet i dessa frågor.
Du som skolsköterska kan påverka elevens situation utifrån tillgänglig forskning genom att man på organisations och gruppnivå i skolan verkar för mer fysisk aktivitet för alla elever.
Motivera till fysisk aktivitet
Utifrån självbestämmandeteorin handlar det snarare om att skapa en miljö där barn och ungdomar upplever känslan av autonomi, kompetens och tillhörighet, då kommer motivationen på köpet!
Autonomi handlar om att barn och ungdomar vill uppleva valmöjligheter när de är fysiskt aktiva, att de styr över sin egen fysiska aktivitet samt att de har möjligheten att påverka sin fysiska aktivitet.
Kompetens kan förstås som att barn och ungdomar vill känna sig duktiga, kapabla och att de klarar av att vara fysiskt aktiva.
Tillhörighet innebär att barn och ungdomar vill känna att de har meningsfulla kontakter och att de får uttrycka samt känna socialt stöd i relation till sin fysiska aktivitet.
Fritid och Fysisk aktivitet
Skärmtid
Hälsosamma levnadsvanor för barn och unga : Dietisternas Riksförbund (drf.nu)
FYSS- Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling
Yrkesföreningar för fysisk aktivitet - För barn och ungdomar
Kunskapsöversikt: styrketräning för barn och ungdom - Riksidrottsförbundet
Visuellt stöd
Filmklipp
Till vårdnadshavare
Skärmtid
Bestäm tillsammans med barnen vad ni ska se på och inte.
Dela barnens upplevelser. Sitt med vid TV:n och datorn.
Begränsa skärmtiden. Långt stillasittande framför TV och/eller dator ökar risken för övervikt/fetma och kan inverka hämmande på barnets utveckling genom minskad tid för lek, läsning och sociala aktiviteter.
Det finns också klara belägg för att exponering för alltför mycket våld kan få direkt skadliga effekter för barn: Barn blir avtrubbade – ju fler våldsinslag de får se, desto mindre blir de berörda. Många barn blir också direkt skrämda av våldet, inte minst förskolebarn och yngre skolbarn, ett våld som de många gånger inte kan förstå.
Till eleven
Bryta stillasittande genom att ställa sig upp och pausa varje halvtimme - sätt en klocka!
Bra ergonomsik ställning när hen använder mobilen/datorn/TV:n. Stöd och avstånd.
Blinka ofta, 25 gånger per minut för ögonens bästa.
"10-10-10-regeln" vilket innebär att du tittar tio meter bort, var tioende minut i tio sekunder