Kost
En bra sammansatt kost har en stor betydelse för hälsan, både genom att främja och bevara god hälsa och genom att förebygga sjukdomar. Maten ska vara god samtidigt som den ska ge energi och de näringsämnen eleverna behöver. Syftet med att ställa frågor om elevens kost är att kosten påverkar elevens lärande, fysiska utveckling och psykiska hälsa.
Ohälsosamma matvanor är ett av de främsta hoten mot folkhälsan i Sverige idag. Hälsosam mat kan däremot göra stor skillnad. Både för individen och för folkhälsan. Hälsosamma matvanor kan bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom, diabetes och förebygga cancerfall. För barn och unga med övervikt och fetma är risken stor att övervikt och fetma kvarstår i vuxen ålder, men också att det påverkar den fysiska och psykiska hälsan.
En avvikande längd, vikt eller BMI-utveckling kan tyda på ett flertal orsaker och en avvikelse ska alltid värderas tillsammans med andra faktorer. Längd och viktmätningarna skall kunna utföras i lokalen med respekt för patientens självbestämmande och integritet.
Det är grundläggande att hela familjen och även andra betydelsefulla personer involveras i arbetet runt barnets och ungdomens viktutveckling. En studie visar hur viktigt det är att hela familjen engageras för att kunna hålla hälsosamma levnadsvanor. Vidare kan det vara bra att komma överens med elever och vårdnadshavare om hur man ska tala om elevens eller familjens övervikt. Så långt det är möjligt är det bra om man talar om elevens möjlighet att förändra levnadsvanor utan att fokusera på vikt.
Elever och vårdnadshavare ska mötas med respekt oavsett vad vikt- och längdmätningarna visar. Man kan minska föräldrarnas skuldkänslor genom att berätta om orsakerna till att barn får övervikt och fetma. Att avlasta familjen från skuldkänslor, men inte från sitt ansvar, är en viktig nyckel till en framgångsrik behandling av övervikt och fetma.
Tandhälsa
Den kost som är bra för tänderna är den mat och dryck som innehåller så lite socker och syra som möjligt. Det är bakterier i munnen som omvandlar sockret till syra när vi äter sockrad mat och dricker söta drycker. När tänderna utsätts för mer syror än de tål kan vi få hål i tänderna och frätskador på tänderna.
Det finns några saker att tänka på när det gäller matvanor för att skydda tänderna. Ät måltider regelbundet. Låt tänderna vila. Undvik att småäta mellan måltider. Då hinner saliven reparera de små skador som syran åstadkommit.
Barnet behöver hjälp av en vuxen att borsta tänderna ända upp i tio- till tolvårsåldern, ibland längre. Det är viktigt att borsta tänder regelbundet.
Vårdnadshavare ska alltid informeras om avvikande tillväxt. Det är vårdnadshavarens ansvar att se till att barnet och ungdomen får i sig bra och näringsriktig mat samt den mängd som barnet behöver. Vårdnadshavare har ett stort ansvar vad gäller barnets hälsa och välbefinnande.
Det är viktigt att du som genomför mätningarna har ett empatiskt förhållningssätt och är medvetna om sina egna värderingar kring både övervikt och fetma samt undervikt. Det är ditt ansvar som skolsköterska att påvisa och lyfta fram problematiken och synliggöra det för vårdnadshavare. Genom att stötta eleven och vårdnadshavare med kunskap, information och vägledning kan skolsköterskan skapa möjligheter för eleven att välja en sundare kost med minskad risk för ohälsa.
Kost
Hur ser din matmiljö ut? Hemma/Skolan?
Vad är det som gör att du äter frukost/lunch/lagad middag? Hur mår du när du äter frukost/lunch/lagad middag? Kan du märka skillnad? Vilka fördelar finns?
Vad är det som gör att du inte äter frukost/lunch /lagad middag varje dag?
Brukar det vara så här i vanliga fall eller är det något särskilt den här veckan som påverkar hur du äter?
Känner du till varför det är bra att äta frukt/grönsaker? Finns det någon frukt/grönsak som du tycker om?
Får jag berätta litet om det som jag vet?
Om alternativ “Vill inte svara” valts:
Jag ser att du kryssat i ”Vill inte svara” på frågan. Om du önskar ändra ditt svar så lyssnar jag gärna.
Alt. Vill du att jag berättar lite mer om frågan?
Tandhälsa
Hur ser måltidsordning ut under dagen?
Egen tandborste?
Vem borstar tänderna?
Tandkräm med fluor?
Går på besök/rutinkontroll hos tandvården årligen?
Skriv ut
Om ett barn har undervikt, övervikt eller fetma ska skolsköterskan beroende på ålder och mognad samtala med elev och/eller vårdnadshavaren.
När det gäller de yngre barnen bör kommunikationen främst ske med vårdnadshavare. Ju äldre ett barn är ju mer delaktig ska barnet göras men bestäm det i samtal med förälder.
Vid behov bokas tid till skolläkaren för utredning och uppföljning alternativt skrivs remiss till annan vårdinstans enligt lokala rutiner.
Obesitas
Visuellt stöd
Filmklipp
Matvanekollen - testa ditt sätt startsida - Livsmedelsverket.se
Bra mat och rörelse - folder.pdf | Vårdgivarguiden - Vardgivarguiden.se
Matvanor informationsblad lättläst/olika språk -Vårdgivarguiden.se
Informationsblad om matvanor lättläst
Till eleven
Ät varierat. Mer frukt och grönt och mindre av det söta.
Ät regelbundet och tillsammans.
Tallriksmodellen, matcirkeln och nyckelhålet.
Godis, snacks och söta drycker.
Energidryck.
Kosttillskott.