Mänskliga rättigheter är universella och gäller över hela världen, oavsett land, kultur eller sammanhang. De säger att alla människor, oavsett var du kommer ifrån, hudfärg, kön, språk, religion, sexuell läggning, ålder, politisk uppfattning eller social ställning, är födda fria, är lika mycket värda och alla har samma rättigheter och skyldigheter. Alla människor har rätt till ett bra liv med utbildning, god hälsa och sjukvård
Barn och ungdomar ska själva få vara med och bestämma över sitt liv och sin framtid. Enligt de mänskliga rättigheterna ska alla få gifta sig med vem de vill, tycka vad de vill, jobba med vad de vill, tro på vilken gud de vill eller inte tro på någon gud alls.
Att ställa frågor om framtiden är ett sätt att få barnet och ungdomen att själva välja vad hen vill samtal om eller dela med sig av gällande sina framtidstankar. Bekräftelse och aktivt lyssnande är viktiga delar när det handlar om öppna frågor. Det blir också en inramning av samtalet och kan ge en annan vinkel av barnets/ungdomens hopp, välbefinnande och hälsa.
Suicid
Ungefär 1500 personer dör varje år i självmord, eller suicid som det även kallas. Det är den vanligaste dödsorsaken för kvinnor och män mellan 15 och 24 år. Bakom en självmordshandling ligger ofta någon form av psykisk störning och/eller missbruk. Även kriser av olika slag kan vara en utlösande faktor. Den som har gjort ett självmordsförsök löper större risk för att till slut ta sitt liv. Därför ska man ta alla självmordsförsök på största allvar.
Eleven har rätt att vara den person och använda de uttryck som eleven själv vill.
Om du är orolig för ett barn eller ungdom, prata med barnet/ ungdomen och försök att förstå lite mer av hur hen har det. Visa att du ser, bryr dig om och vill hjälpa.
Barn/ungdomar förväntar sig att vuxna ska se och förstå hur de har det. Många barn är inte vana att be vuxna om hjälp, utan väntar på att den vuxna ska ta initiativet. Barn tycker ofta att det har signalerat och visat hur de mår och hur de har det. Om ingen vuxen tar initiativ till att hjälpa, kan barnet lätt börja tvivla och lägga ansvaret på sig själv, tappa förtroendet för vuxna och ge upp hoppet om att få hjälp.
Föräldrabalken reglerar vårdnadshavarnas ansvar. Alltefter att barnet mognar övergår mer och mer ansvar till individen själv.
Om barnets eller ungdomens vårdnadshavare av någon anledning inte klarar av sitt ansvar som vårdnadshavare är det ytterst samhället som ska ge den hjälp och det stöd som familjen behöver. Det är alltid vuxnas ansvar att uppmärksamma och agera när ett barn signalerar att det inte mår bra.
Brukar du fundera på livet & framtiden?
Vad gjorde att du inte valde högre siffra/lägre siffra på denna fråga?
Vad kan du själv ändra på för att välja en högre siffra?
Vad beror det på att du inte kan leva som den person du vill vara och känner dig som?
Vad uppskattar du i ditt liv?
Vad eller vem skulle kunna göra ditt liv bättre än det är just nu?
På vilket sätt kan du själv påverka det här?
Finns det något som du skulle kunna ändra på för att känna dig mer nöjd?
Vem skulle kunna ge dig stöd?
Suicid
Det enda sättet att få reda på om en människa tänker ta sitt liv är att fråga. Finns det konkreta planer, ett sätt, en tid eller plats för självmordet?
Frågor
Nedstämdhet
Hur mår du? Är allt hopplöst?
Dödstankar
Känns allt meningslöst?
Dödsönskan
Har du önskat att du vore död?
Suicidtankar
Har du tänkt på att ta ditt liv?
Suicidimpulser
Har du varit nära att skada dig själv?
Suicidavsikter eller planering
När? Var? Hur?
Direkt suicidhandling
Har du försökt någon gång? När? Var? Hur? Fanns utlösande faktorer?
Livet och framtiden
Uppföljningssamtal med elev hos skolsköterska (beroende mognad och ålder).
Kontakta vårdnadshavarna beroende på vad som framkommit i samtalet.
Ibland kan du hjälpa till att etablera en kontakt/samtal med skolkurator eller Ungdomsmottagningen.
Anmäl till socialtjänsten om oro framkommit för elevens hälsa och/eller mående.
Motiverande samtal med barn och ungdom - Nationella självskadeprojektet
Nytt stöd för att möta personer med tankar på suicid - Socialstyrelsen
Visuellt stöd