ANDTS
Alkohol, narkotika, droger, tobak och spel
Alkohol, narkotika, droger, tobak och spel
I samhället finns det droger och en del av eleverna kommer tidigt i kontakt med dessa. Att förskjuta debuten av användning av alkohol, narkotika och tobak är i det här sammanhanget en skyddsfaktor.
Tobaksrökning är en riskfaktor för flera sjukdomar som cancer, hjärt- och kärlsjukdom, diabetes och olika lungsjukdomar. I Sverige är rökning en av de största orsakerna till sjukdom och förtida död. Andelen personer som röker är knutet till kön, utbildning och födelseland.
Alkohol är en riskfaktor för flera olika skador och sjukdomar och är en av de främsta orsakerna till förtida död i Sverige och världen.
Spel
Det är vanligt att det blir konflikter i familjer om skärmtid. Föräldrar kan tycka att deras barn är online alldeles för mycket och oroa sig över det. Ofta finns det skilda åsikter om till exempel antal speltimmar eller när det är dags att stänga av datorn och gå och lägga sig.
En förklaring till att föräldrar och unga ofta tycker olika kan vara att föräldrarna har svårt att se hur stor betydelse onlinespel har i en ung persons liv. Det är ju ett ställe där de inte bara spelar, utan också har kompisar. Även kompisar som de aldrig har träffat i verkliga livet kan vara viktiga. Vuxna kan också ha svårt att se de fördelar som finns med nätet och onlinespel.
Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter reglerar ansvaret och syftar till att begränsa de hälsorisker och olägenheter som är förbundna med bruk av tobak och liknande produkter samt med exponering för rök från tobak och utsläpp från liknande produkter.
Tobaksvaror får inte säljas eller på annat sätt lämnas ut i näringsverksamhet till den som inte har fyllt 18 år. Här är det kommunen som har ett tillsynsansvar.
Sedan 1994 är det förbjudet att röka på skolgårdar och utomhusområden vid förskolor och fritidshem. Alla vuxna i barns och ungas närhet har ett ansvar för att förebygga och stoppa rökning och snusning. Lagen har förstärkts och man får sedan 2019 inte röka på allmänna platser. Ansvaret för detta ligger hos den som i egenskap av ägare eller på annan grund disponerar över en lokal, ett annat utrymme eller ett område utomhus som omfattas av någon av bestämmelserna, till exempel huvudman via rektor. Den som är ansvarig ska genom skyltning tydligt informera om rökförbudet.
Spel
Oroliga föräldrar kanske tänker att de måste begränsa tiden framför datorn, och det är då det kan uppstå bråk och konflikter. Ofta klarar familjer av att hitta lösningar som både gör att föräldrarna blir mindre oroliga och att de unga kan fortsätta med spelandet. Men ibland kan situationen låsa sig och det blir så mycket bråk hemma att familjen behöver hjälp från någon utomstående.
Socialtjänsten kan ofta hjälpa familjer som hamnat i låsta lägen där det blir för mycket bråk kring datorspelande. Det finns en socialtjänst i varje kommun. Om det behövs mer stöd än socialtjänsten kan ge kan familjer vända sig till BUP.
Röker, vejpar (e-cigarett) eller snusar du?
Vet du vilka fördelarna är med att inte röka/vejpa/snusa?
Vad gör du om någon vill att du testar?
Vad bra att du bestämt dig för att inte testa tobak eller annat. Vilket bra val, hur kom du fram till det?
Hur mådde du när du rökte/snusade/drack/använde droger?
Vad tänker du om din rökning/vejpning/snusning när du ser framåt i tiden?
Har du berättat detta för någon vuxen?
Händer det någon gång att du tappar kontrollen över vad du gör i samband med bruket? Hur upplevde du att tappa kontrollen?
Det finns andra typer av beroende som spelmissbruk och sexmissbruk, känner du till något om det?
Vet du var man kan få hjälp med att sluta/bli av med sitt beroende?
Skriv ut
Förebyggande och främjande på grupp- och organisationsnivå:
Som skolsköterska kan du bidra till skolans arbete med att påverka elevers situation utifrån tillgänglig forskning genom arbetar aktivt med att minska tobaksbruket. På gruppnivå kan elevhälsoteamet, t.ex. kurator och skolsköterska arbeta tillsammans.
Det bör finnas en handlingsplan för vad personal gör när någon på skolan misstänker att en elev använder tobak, alkohol eller droger. Skolan har möjlighet att använda sig av Skolverkets material för att arbeta preventivt med frågan i undervisning.
Åtgärdande på individnivå:
Du kan genom följdfrågorna ta reda på mer.
Elevansvar, ge eleven ansvar att ta med sig informationen hem innan EMI tar kontakt med föräldrar.
Ringa vårdnadshavarna och skapa allians med elev och vårdnadshavare för att hjälpa eleven att vara tobaks- och drogfri.
Anmäla till socialtjänsten för att få hjälp när det handlar om oro för elevens hälsa eller brist på samverkan med hemmet.
Använda sig av MI-motiverande som stöd för eleven till förändring.
Lyft fördelarna med att inte röka/vejpa(e-cigarett)/snusa hellre än att fokusera på riskerna. Vinster som hälsa, utseende, pengar och att slippa lukta illa.
Prata gärna om att:
● tobaksindustrins miljöpåverkan och utnyttjande av barn som utsätts för gifter i arbetet med tobaken.
● nio av tio som börjar röka eller snusa gör det innan de fyllt 18 år och att bli beroende går snabbare än vad många tror.
● vitt snus ökar bland unga. Det marknadsförs som tobaksfritt men innehåller oftast nikotin som är starkt beroendeframkallande. Många unga tror att det är ofarligt men det kan leda till ett skadligt nikotinberoende.
● vejpning ökar hos unga. Det marknadsförs som ett mer hälsosamt alternativ till vanliga cigaretter. Men att vejpa medför hälsorisker och innehåller oftast nikotin som är starkt beroendeframkallande.
Spel
Visuellt stöd
Filmklipp:
Alkohol
Tobak
Påverka din tonåring att avstå tobak och nikotin
Ge ditt barn en uppväxt utan tobak
5 saker som vuxna behöver veta om e-cigaretter
Spel
Stödlinjen för spelare och anhöriga
Tips: Gör ett tidsschema (Bup.se)
Ibland kan det vara svårt att lämna datorn. Det är lätt att stanna uppe för sent och då kanske du missar skolan och andra viktiga saker. Ett tips är att göra ett tidsschema.
En bra sak med ett tidsschema är också att det visar för föräldrar att du klarar att ta ansvar. Det kan göra dem mindre oroliga. Du kan även be dem om hjälp med att göra schemat. Det brukar vara bäst att försöka enas om regler som känns okej för alla.
Ett tidsschema skulle kunna se ut så här:
08.00–15.00 Skolan
15.00–15.30 Komma hem, äta mellanmål
15.30–16.30 Göra läxor
16.30–16.45 Förbereda morgondagens skoldag, till exempel packa väskan
16.45–18.00 Hjälpa till med maten, äta middag
18.00–21.00 Spela, chatta med kompisar, titta på tv, träna
21.00–22.00 Borsta tänderna, läsa, prata med föräldrarna
22.00 Släcka lampan, sova
Det är bra att ha skärmfri tid en stund innan du ska sova. Då kan både hjärnan och kroppen varva ner och ställa in sig på sömn. Stäng därför av tv, dator och mobil ungefär en timme innan det är dags att sova.
Du kan testa ett tidsschema under en vecka eller två och se hur det fungerar. En del kan tycka att det är bättre att ha bestämda dagar då du inte spelar alls, till exempel två eller tre vardagar i veckan.